Open Source Beer
Un groupe d'étudiant de Copenhague a créé une bière "Vores Øl" (Notre Bière), pour lutter contre la violence du capitalisme.
La recette de cette bière est en accès libre, publié sous licence Creative Commons License.
Vous pouvez la reproduire, transformer et même commercialiser. Utiliser les graphismes déjà existants pour cette bière ou bien créer les vôtres.
En contrepartie, il vous suffit de créditer les créateurs et préciser sur votre création que tout le monde peut reproduire cette bière dans les mêmes conditions.
Vous pouvez visiter le site des créateurs de Vores Øl, en cliquant sur les bouteilles. (Celui-ci est en Danois)
Voici la recette. Je sais c'est en Anglais, mais est-ce que cela va vous arrêter?…
Recette : pour environ 85ltr.
(Note that brewing for the first time is a bit tricky, so a reference book is recommended. For instance the free web book How To Brew).
Malt extract
For Vores Øl we use four types malted barley:
• 6 kg pilsner malt
• 4 kg münsner malt
• 1 kg caramel malt
• 1 kg lager malt
The malt is crushed and put in 55-60°C hot water for 1-2 hours.
The mixture is filtered and the liquid now contains about 10 kg malt extract.
Taste and sugar
Besides malt we use:
• 60 g Tetnang bitter hops
• 50 g Hallertaver aroma hops
• 300 g Guarana beans
• 4 kg sugar
(Guarana beans can typically be bought at health food stores).
The malt extact is brought to a boil in a large pot with the hops and approx. 70 ltr. of water.
After half an hour, the Guarana beans and sugar is added.
The mixture simmers for about an hour, and is then filtered and cooled in a sealed container.
Fermentation
Yeast is added and the beer is fermented at room temperature for approx. 2 weeks.
We use Safbrew T-58 yeast, available in 10g packeting, ideal for homebrewing (details).
When the beer is fully fermentet it is transferred to bottles. First 4 g sugar is added per liter and some yeast from the bottom of the fermentation tanks for priming.
Vores Øl is then left in the bottles at room temperature for 8-10 days for carbonation. Then the beer is ready to enjoy; cold and refreshing.
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